Bør alle rovdyr skytes?

I dagbladet er det artikler om politikere som vil at rovdyr skal skytes fordi det er gjort opp en mening at dem ikke er til nytte for samfunnet og heller ikke gir noen verdiskapning.

 

Les artiklene her og her.

 

Hvis du mener at alle rovdyr bør skytes fordi de ikke gir verdiskapning, synes jeg du heller skal se innover i deg selv. Hvilken verdiskapning gjør du? Hvis du spiser kjøtt så er du med på å gjøre lidelse for andre dyreraser og dermed er du akkurat som ulven som på sin side gjør lidelse på reindrift og landbruksdyrene.

Siden mennesker spiser kjøtt, så fortjener de heller ikke å leve fordi da gjør de også lidelse på andre dyreraser. Hva spiser du når det er jul eller nyttårsaften? Har du noen ganger spist pinnekjøtt? Da spiser du akkurat det samme som ulven, men for deg er det okey fordi du er ikke en ulv. Du er mer verdt enn ulven, fordi du er et menneske. Menneske får lov å spise hva de vil og skape så mye lidelse og frykt for andre dyreraser som de bare orker gjennom for eksempel J-A-K-T, fordi de er nettopp ... som jeg har sagt; mennesker!

Vi må dele på planeten med andre dyreraser. Ser du på deg selv som en som har rett til å bestemme over andre eller en annen art i næringskjeden vår? Ser du på deg selv som gud? Hva vet du om det ulven gjør? Ulven fortjener å leve på lik linje som deg og alle andre. Vi er alle like mye verdt. Det gjelder også rovdyrene.

 

Selv om du ikke ser at ulven gir verdiskapning i samfunnet, er det fortsatt feil å fjerne ulven helt. Jeg føler heller ikke at jeg gjør noe verdiskapning i samfunnet fordi jeg har ikke jobb. Fortjener ikke jeg heller å leve? Burde jeg ta livet mitt, siden jeg tydeligvis ikke er god nok for en jobb eller noe annet? Hvem vil ansette meg? Jeg har ikke sagt alt om meg fordi jeg ikke har selvtillitt nok til det, men hvis du ikke er helt som de andre og mulig har nedsatt funksjonsevne har du fort fast plass i nav-systemet. Fest setebeltet på for nå kjørte nettopp NAV-toget. Tut, tut, tut. Var det fin togtur?

Dere mener at ulven ikke fortjener å leve, da fortjener ikke jeg å leve heller. Jeg er bare til ødeleggelse for alle og enhver. Jeg misbruker systemet kalt nav fordi jeg ikke har jobb og klarer å tjene egne penger. I fare for å gjøre enda mer skade, burde jeg heller ikke spise noe mat. Det er bedre at jeg spiser minst mulig og er sulten så mye som jeg klarer, fordi da ødelegger jeg ikke så mye for andre og resten av samfunnet sin verdiskapning.

 

 

 

 

Bare fordi du ser noe som et problem, betyr ikke at å drepe alle ulvene er det riktige. Hvis i så tilfelle vil bare problemet komme frem i andre baner og nye og raser vokser frem som der igjen kan gjøre mer skade på menneskene selv. Det er som en følge av at fortiden spøker som en forbannelse. Karma eksisterer enten du tror på det eller ikke. Ønsker du ulven vekk, vil jeg heller ha deg vekk fordi du mener det du gjør om ulvene.

Prøv å se det i et større perspektiv og spør deg selv; Hvordan kan ulven leve, uten at den gjør så mye skade på reindrift og landbruk? Kanskje vi må akseptere at ulven er som den er. Ulven må på lik linje som alle andre ha mat og fjernes ulven helt, mister vi også mye. Tenk på den veien ulven kan utvilkle seg til å bli om vi lar den være som den er?

Kanskje er ulven grusom for reindrift og landbruk akkurat nå, men karma er noe jeg ser på at eksisterer for både mennesker og andre dyr. Vi mennesker er også en dyrerase (noe du sikkert har glemt!). Evolosjonen har du sikkert hørt om.... det at vi stammer fra apene, men hvor var vi før apene? Levde vi som et rovdyr som etterhvert klarte å utvikle og mikse seg med en annen rase og vips, ble en ape skapt og så i det vi utviklet oss ble vi mer som det altetende mennesket vi er i dag. Alle dyreraser (både mennesker, rovdyr og husdyr forandrer seg hele tiden som en rase opp gjennom sin evolosjon, men bare om dem ikke blir uttrydet helt). 

Har ikke vi mennesker også vært (og er) svært grusomme (tilbake i tid)? Hva når vi var en gorilla eller noe før det som et rovdyr? Mennesker gjør også mye lidelse på andre raser gjennom jakt og hvis noen mener at ulven ikke fortjener å leve fordi den gjør stor skade på landbruksdyr og reinsdrift, så fortjener heller ikke enkelte mennesker å leve fordi dem driver på med jakt og fiske som der igjen fører til stor lidelse for disse dyrene som blir jaktet på. Ta for eksempel rypa, hva tror du rypa føler om alle som drar på rypejakt? Har du spurt rypa selv om den synes det er ok å bli jaktet på og spist til middagsmat?

Hva føler du når du skyter eller spise noe fra et annet dyr, la vi si rype? Eller du tenker nok ikke over det og dermed føler du ingenting, fordi empatifølelsen din er ikke utviklet så langt at den strekker seg til andre dyreraser. Ulven er ikke så ulik mennesker som driver på med jakt og spiser kjøtt.

Hvis noen mener at alle rovdyr bør skytes, bør de heller se på seg selv. Bare fordi du ikke kan bruke ord for å kommunisere med et annet dyr, betyr det ikke at de er mindre verdt og ikke fortjener å leve. Ulven gjør også en verdiskapning der de er for seg og sin familie. Ikke alt er synlig for det blotte øyet. Vi mennesker er ikke de som eier planeten eller kan bestemme over hva som er verdiskapning eller ikke.

Reindrift og landbruk er noe som vi mennesker enkelt ser er noe som gir verdiskapning tilbake til samfunnet, fordi det er under våres kontroll. Det vi ikke har kontroll på er rovdyrene, fordi de lever sine helt egne liv i skogene. En ulv skader aldri et menneske, men er svært sky. Jeg så en gang en video med noen som hadde satt overvåkningskamera i skogen for å finne ut hva ulven gjør og før en menneskefamilie kom, gjemte ulven seg vekk fra stien den var på.

 


(BIlde fra den animerte tv-serien "Flukta fra dyreskogen")

 

Har noen sett "Flukta fra dyreskogen?" Det er en animert tv-serie om dyr som du kan se på youtube, her: https://www.youtube.com/user/Dyreskogen/playlists

Serien gikk på tv for noen år siden, men uansett om du er voksen eller barn så kan du bruke serien til å se og lære deg til å utvikle empati for dyrene i skogene. Ulven eller andre rovdyr skal ikke drepes og de fortjener som alle andre arter i næringskjeden å leve. De gjør også en verdiskapning der de er, selv om dette ikke er synlig for oss mennesker.

 

Ja til ulv i skog!

 

 

Hva synes du?
Vil du ha rovdyr i skog eller synes du de bør fjernes helt?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits